Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Aπόντες οι Βυρωνιώτες από τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ


Ούτε το 0,1% των κατοίκων της πόλης δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημοτικής αρχής και δεν παραβρέθηκε στην ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, την Κυριακή στον κινηματογράφο Νέα Ελβετία, για να παρακολουθήσει τον απολογισμό για τα πεπραγμένα της διοίκησης του Δήμου Βύρωνα. Δεν ήταν πάνω από 130 οι παρευρισκόμενοι μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους, τους εκπροσώπους των φορέων και τους απλούς κατοίκους. Μπορεί ο κόσμος να ήταν απών ωστόσο δεν έλειψε η παρουσία της αστυνομίας έξω από την αίθουσα.


Είναι και αυτό σημείο των καιρών και την αποστροφή που αισθάνονται οι πολίτες απέναντι στην εξουσία, αλλά και γενικότερα απέναντι στην πολιτική, το συνδικαλισμό, την ενασχόληση με τα κοινά και κάθε τι το συλλογικό. Η συμπεριφορά αυτή των πολιτών έχει την εξήγηση της, αφού πολλές φορές οι πολίτες έχουν εξαπατηθεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα κούφια λόγια. Όταν βλέπουν ότι όσοι αναλαμβάνουν εξουσία ξεχνούν τα όσα έλεγαν και προσαρμόζονται στη νομή της εξουσίας. Ξαφνικά γίνονται λάτρεις του εφικτού και της υποταγής. Αυτό βιώνουμε και σήμερα από την διακυβέρνηση τόσο των Συριζα / ΑΝΕΛ, τόσο και από την νέα δημοτική αρχή. Καθεστωτικές συμπεριφορές διακρίνουν οι πολίτες και συγκεκριμένα οι ιθύνοντες της εξουσίας προχωρούν σε αντιδημοκρατικές ενέργειες και πρακτικές προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Έτσι ουσιαστικά βρίσκονται απέναντι στη νεολαία ακόμα και σε φορείς που κάνουν κριτική και αντιπαλεύουν; το σύστημα. Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες δεν κερδίζουν μόνο στο πεδίο της οικονομίας και της αγοράς, καλλιεργούν την κουλτούρα του ατομισμού, της προσωπικής επιτυχίας απέναντι στο συλλογικό και το κοινό. Και δεν μπορεί να αναμετρηθεί κανείς με αυτές τις ιδέες , όταν τις εφαρμόζει στην πολιτική και την οικονομία, όταν καλείται να ασκήσει διοίκηση και εξουσία είτε σε επίπεδο κεντρικό είτε σε τοπικό. 

Έχουμε μπει σε μια μακρά περίοδο που θα περάσουμε από έντονα φαινόμενα απαξίωσης της πολιτικής, κοινωνικής και συλλογικής δράσης. Ακόμα και από τον κίνδυνο ακραίες φασιστικές ιδέες, ρατσιστικές φωνές να κερδίζουν προσωρινά έδαφος. Για αυτό χρειάζεται μεγάλη υπομονή και υπομονή, να κρατήσουμε τις αξίες της συλλογικότητας, της αξιοπρέπειας, της ισότητας, των ίσων και ίδιων δικαιωμάτων για όλους και όλες. Όχι διγλωσσία, σταράτα λόγια, ξάστερες κουβέντες, εάν θέλουμε να συμβάλουμε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην πόλη μας και την κοινωνία. 

Η συνεδρίαση άρχισε με μια ώρα περίπου καθυστέρηση και με απόντες 14 δημοτικούς συμβούλους. Με αρκετούς φορείς να παρευρίσκονται όχι όμως και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ακόμη κάποιους αθλητικούς φορείς, με εξαίρεση το σύλλογο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, που λαμβάνοντας το λόγο εκπρόσωπος του, διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική του Δήμου απέναντι στο σύλλογο.

Τον απολογισμό της δημοτικής αρχής παρουσίασε ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης, ο οποίος πολλά από αυτά που είπε τα είχε αναφέρει και το φθινόπωρο του 2014, πάλι στον ίδιο χώρο όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Δημάρχου ότι ο Δήμος έχει πλεόνασμα 3.5 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δεν επισκευάζονται τα εννέα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας και δεν κυκλοφορούν, δεν έχουν φτιαχθεί οι παιδικές χάρες, δεν κυκλοφορούν όλα τα σάρωθρα και τα απορριμματοφόρα κ.λπ. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε και έργα που προγραμματίζονται να γίνουν όπως το παλιό δημαρχείο να γίνει μουσείο, ασφαλτοστρώσεις σε πολλούς δρόμους, παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές, καθώς και το μπόλιασμα των νεραντζιών για να μετατραπούν σε λεμονιές. Μια τέτοια παρέμβαση όπου έγινε συνάντησε την κριτική γεωπόνων, διότι η λεμονιά δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο η νεραντζιά και είναι αμφίβολο εάν είναι κατάλληλος για χρήση ο καρπός αυτός, αφού τα λεμόνια εκτίθενται σε καυσαέρια και μπορεί να έχουν απορροφήσει βαρέα μέταλλα και να είναι επικίνδυνα. Οι καρποί, μετά τη συλλογή τους, θα πρέπει να σταλούν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση πριν από τη διάθεση στους καταναλωτές, τονίζουν οι ιδικοί.

Στη συνέχεια ακολουθήθηκε μια διαδικασία όπου μέχρι τις 2 μ.μ. δεν είχε δοθεί ο λόγος ούτε καν στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και ασφαλώς ούτε και σε δημοτικούς συμβούλους. Πήραν το λόγο και παρενέβησαν στη συζήτηση αρκετοί εκπρόσωποι φορέων , μεταξύ άλλων ο σύλλογος δημοκρατικών γυναικών, το τοπικό παράρτημα του συνδικάτου οικοδόμων, η συλλογικότητα «ΠΟΛΙΤΕΣ του Βύρωνα», το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο που ο εκπρόσωπος του κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν διεκδικεί τίποτα από την κυβέρνηση και απαίτησε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η «Πανιώνιος στέγη», ο σύλλογος «Λόρδος Μπάυρον», η περιφερειακή σύμβουλος κ. Σταυροπούλου, ο σύλλογος έμπορων και βιοτεχνών. Ακόμη το Κέντρο Υγείας και το Δίκτυο αλληλεγγύης που αρκέστηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους ως φορείς και δυο τρεις δημότες.

Οι περισσότεροι φορείς άσκησαν κριτική στην πολιτική της δημοτικής αρχής και την κατηγόρησαν ότι στηρίζει και προωθεί στη πόλη της μνημονικές πολιτικές της συγκυβέρνησης. Σκληρή κριτική ασκήθηκε και για την πολιτική και πρακτική που ακολουθεί και μεθοδεύει η Δημοτική αρχή για την καταστροφή του Υμηττού, από τους «ΠΟΛΙΤΕΣ του Βύρωνα» και το κοινωνικό κέντρο «Λαμπηδόνα». Ακόμη, οι «ΠΟΛΙΤΕΣ του Βύρωνα» αναφερθήκαμε και στο γεγονός ότι ο Δήμος εξελίσσεσαι σε επιχείρηση με τους δημότες πελάτες, που βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη. Δεν έλειψαν και ορισμένες φωνές, όπως οι εκπρόσωποι της «Πανιώνιος Στέγη» και του «Συλλόγου Μπάυρον»που συμφωνήσαν με την πολιτική της Δημοτικής αρχής.

Από τους τελευταίους που πήραν το λόγο ως συνήθως έντεχνα για να για τις εντυπώσεις, ήταν ο έμμισθος διορισμένος πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης που υπεραμύνθηκε του έργου της επιχείρησης επί των ημερών του, χωρίς να κάνει αναφορά στις προσλήψεις δίμηνων συμβάσεων που ανακυκλώνουν τους ανέργους και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, -αλήθεια πως γίνονται αυτές οι προσλήψεις, με ποια κριτήρια;- ούτε στην μαύρη ανασφάλιστη εργασία που υποχρεώθηκε να σταματήσει μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων ΔΒ. Επιτέθηκε στο Σωματείο και τους εργαζόμενους -κάτι που κάνει με κάθε ευκαιρία- και ανέπτυξε ως μάνατζερ το όραμα του για την ανάπτυξη της επιχείρησης μέσα από δραστηριότητες τύπου φεστιβάλ μπύρας, την επέκταση του κοιμητηρίου και πρότεινε να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο νεκρών. Αυτό στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης και της είσπραξης εσόδων και όχι της κοινωνικής υποχρέωσης που έχουν οι Δήμοι και η πολιτεία. 

Στο τέλος δόθηκε ο λόγος στον πρώην Δήμαρχο κ. Χαρδαλιά, ο οποίος υπεραμύνθηκε της δικής του δημαρχιακής θητείας προσπαθώντας να κερδίσει της εντυπώσεις στο πολύ μικρό ακροατήριο.

Μετά τις 2.20 δοθηκε ο λόγος στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σε ένα σχεδόν άδειο από κατοίκους κινηματογράφο και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να έχουν αποχωρήσει. 
Ο Δήμαρχος επιχείρησε στο κλείσιμο της συζήτησης να δώσει ορισμένες απαντήσεις, τις οποίες δεν υπήρχαν κάτοικοι να τις ακούσουν.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 20 Φεβρουαρίου 2017

Παραθέτουμε από τη σελίδα του "Δήμου Βύρωνα" το link για το βίντεο όλης της συνεδρίασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου