Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Επίδειξη ισχύος με φόντο τους πρόσφυγες στο Ελληνικό

Αναδημοσίευση από εδώ.
Από τη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σκληρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό και οι δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα με τις οποίες χαρακτήρισε «ψευδή είδηση» την απεργία πείνας προσφύγων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφτηκε το πρωί στη δομή την ώρα που είχαν εξαγγείλει συγκέντρωση οι πρόσφυγες και αρνήθηκε να συζητήσουν, αν δεν άνοιγαν προηγουμένως την σιδερόφρακτη πόρτα.

Ένταση επικράτησε για αρκετή ώρα, καθώς στην πύλη συνωστίστηκαν πρόσφυγες, αστυνομικοί και ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος πήρε κάποια στιγμή αγκαλιά ένα από τα προσφυγόπουλα, το οποίο είχε αναστατωθεί.

Παιδιά σκαρφάλωσαν στη σιδερένια πόρτα που είχαν κλείσει με λουκέτο οι πρόσφυγες και την οποία άνοιξαν αστυνομικές δυνάμεις κατ' εντολήν του υπουργού. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, αστυνομικός χτύπησε πρόσφυγα που κρατούσε μωρό.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «χειραγωγημένα σκηνικά» και ξεκαθάρισε ότι κατανοεί απόλυτα τον πόνο και τη δυσκολία των προσφύγων, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει «παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους».

Συζήτηση Μουζάλα – προσφύγων για τα προβλήματα

Όμως, στη συνέχεια η ένταση εκτονώθηκε με τη συνάντηση του υπουργού και δεκαμελούς αντιπροσωπείας προσφύγων, η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες και έγινε χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους.

Οι πρόσφυγες είχαν πάρει το Σάββατο το απόγευμα την απόφαση να προχωρήσουν σε αποχή από το συσσίτιο και, αν χρειαστεί, σε απεργία πείνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο υπουργός και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που έχει αναλάβει τη σίτιση στη δομή, ανέφεραν ότι έχουν γίνει αλλαγές στο φαγητό.

Στο πρόβλημα της έλλειψης ζεστού νερού συζητήθηκε η λύση να τοποθετηθεί τρίτο μπόιλερ των 600 λίτρων, καθώς δεν επαρκούν τα υπάρχοντα, με προτεραιότητα να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ζεστού νερού για τα μωρά. 

Δεκτό έγινε το αίτημα των προσφύγων για ενίσχυση της αστυνόμευσης του χώρου, προκειμένου να υπάρξει προφύλαξη απέναντι σε περιστατικά μικροκλοπών, απειλών και επιθέσεων, που εντείνουν το φόβο και την ανασφάλεια, ιδίως των πιο ευάλωτων.

Τι καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Νωρίτερα, η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» κατήγγειλε τον υπουργό, «ο οποίος επικεφαλής διμοιρίας ΜΑΤ επιτέθηκε στους πρόσφυγες απεργούς πείνας».

«Επιχείρησαν με τη βία να βάλουν να λειτουργήσει ένας χώρος, καταστέλλοντας βίαια τη δίκαια κινητοποίηση των προσφύγων. Για πάνω από 15 λεπτά έσπρωχναν, κλωτσούσαν και χτυπούσαν πρόσφυγες, τραυματίζοντας ακόμα και ένα μικρό παιδί. Προηγήθηκε πρωτοφανούς αυταρχικού χαρακτήρα δήλωση του Μουζάλα όπως:"Αν δεν υπακούτε τον νόμο, να φύγετε"», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ.

Η ΚΕΕΡΦΑ χαρακτήρισε χυδαία και ρατσιστική την κατασταλτική αντιμετώπιση των προσφύγων «από έναν υπουργό ο οποίος κυνικά ανέλαβε πριν μερικές μέρες μερίδιο ευθύνης για τους πέντε νεκρούς πρόσφυγες στα στρατόπεδα».

Ν.Δ.: Να αναλάβει τις ευθύνες του

«Ας αφήσει, επιτέλους, τα κλάματα μπροστά στις κάμερες και ας αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε σχετικά ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι «μετά τις άθλιες εικόνες του χειμώνα, τους νεκρούς από αναθυμιάσεις, φθάσαμε σήμερα στα άβατα ανομίας. Η επιβολή της νομιμότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και όχι των μεταναστών. Ο κ. Μουζάλας δεν είναι κατήγορος, αλλά απολογούμενος».

»Για το ”πάρτι” των Μ.Κ.Ο., που έχουν υποκαταστήσει τη λειτουργία του Κράτους, αυτός και ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε «διάκριση προσφύγων και παράνομων μεταναστών, δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους παραβατικούς, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αξιοποίηση, με διαφάνεια, της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Παραίτηση ζητάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι συνώνυμο της παρακμής και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη χώρα».

Σε ανακοίνωση του υπεύθυνου του τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σημειώνεται ότι είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο για έναν υπουργό να χρησιμοποιεί την «επίσκεψή» του στο Ελληνικό, στοχεύοντας στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ανθρώπινης μιζέριας.

«Πότε ανακάλυψε ο κ. Μουζάλας την παραβίαση του νόμου και της τάξης στο Ελληνικό, όταν ο ίδιος αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα εδώ και έναν χρόνο; Ποιο αόρατο χέρι σταματά την εκκένωση του άθλιου καταυλισμού; Ο κ. Μουζάλας ξέρει προφανώς και άλλους τρόπους για να καθυστερήσει την επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς να διαγκωνίζεται στα κιγκλιδώματα με ανήλικα παιδιά. Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρέπει να ανατραπεί. Ο κ. Μουζάλας είναι ανάξιος να παραμένει υπουργός. Έχει μόνο μία λύση: την παραίτηση».

ΚΚΕ: Βούτυρο στο ψωμί φασιστικής ρητορικής

«Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζεται καν ως τυπική δομή “φιλοξενίας”, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη», τονίζει το ΚΚΕ.

Ο Περισσός προσθέτει πως «όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο η μεταφορά των προσφύγων σε ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά σήμερα ο κ. Μουζάλας έκανε ένα βήμα παραπέρα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε απ' τους πρόσφυγες “να κόψουν το λαιμό τους”, αν δεν τους αρέσουν οι συνθήκες διαμονής, ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και “επιχειρήματα”, που είναι βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής και φασιστικής ρητορικής.
Το γραφείο Τύπου του κόμματος ζητάει να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες του Ελληνικού σε στεγασμένους, αξιοπρεπείς και υγιεινούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με προβλήματα υγείας και να εξασφαλισθεί η πρόσβαση των παιδιών στις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Ποτάμι: Ρεσιτάλ ανικανότητας

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ισχυρίστηκε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «ο κ. Mουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ελληνικό. Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν».

Στη συνέχεια το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του μίλησε για το «ρεσιτάλ ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο τόσο ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού. Μετά από 2 ολόκληρα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε "άτυπες" δομές - όπως αυτή του Ελληνικού που επισκέφθηκε σήμερα - με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συνεχή επεισόδια, ολόκληρα νησιά "με το γνωστό πρόβλημα" και άδεια σχολικά λεωφορεία για τα ειδικά τμήματα των προσφυγόπουλων».

Το κόμμα υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατάφερε «να έχει απέναντί της όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους: πρόσφυγες και μετανάστες, κατοίκους, εσχάτως και τους γνωστούς "αλληλέγγυους" οι οποίοι πλέον, κατά τον Υπουργό, "προσφέρουν κακές υπηρεσίες"!».

ΚΙΔΗΣΟ: Ακροδεξιού τύπου συγκρίσεις 

Με τη σειρά του το ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε ότι «στη μέχρι σήμερα μόνιμη επωδό της κυβέρνησης, το «φταίνε οι άλλοι», όπως και τα απροκάλυπτα ψέματα περί δήθεν ολοκλήρωσης όσων απαιτούνταν ενόψει του χειμώνα, προστέθηκε και η επίθεση Μουζάλα προς τους πρόσφυγες: να φύγουν αν δεν τους αρέσει το κολαστήριο του Ελληνικού και «ας υποστούν τις συνέπειες».

«Προχώρησε δε, σε ακροδεξιού τύπου συγκρίσεις λέγοντας πως «τα παιδιά των προσφύγων έχουν σχολικά, ενώ των Ελλήνων όχι», παραλείποντας το γεγονός της απόστασης ων σχολείων από τις δομές φιλοξενίας, τη θέση των γονιών (να τους πήγαιναν με τα πόδια;), τα ζητήματα ασφάλειας, ή το ό,τι τα σχολικά χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και όχι τον Έλληνα φορολογούμενο, μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αντί αυτών, άθλιες συνθήκες διαβίωσης -τιμωρητικές- που θα ικανοποιούσαν μόνο όσους ασπάζονται τη ρητορική Τραμπ, ημέτεροι και εσχάτως πέντε θάνατοι, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης μίας «αριστερής» κυβέρνησης που αρνείται να ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες ούτως ώστε να απορροφήσει τα διαθέσιμα κονδύλια και να υλοποιήσει όσα απαιτεί ο ανθρωπισμός και οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ».

«Μπροστά σε αυτή την καθολική αποτυχία, μπορεί όντως η λύση να είναι η απομάκρυνση κάποιου, ή κάποιων, αλλά αυτοί σίγουρα δεν είναι τα θύματα της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και του κ. Μουζάλα που είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, καπνίζοντας, να ασχημονεί εναντίον τους».

Πηγή: efsyn.gr - 6 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου