Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Οδοιπορικό στον Υμηττό, Κυριακή 7 Μάη, 10 π.μ., Κουταλάς (κοινό κάλεσμα συλλογικοτήτων)

Ο Υμηττός είναι το δάσος μας, δεν είναι οικόπεδο προς πώληση, αξιοποίηση, τσιμεντοποίηση
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
O Υμηττός βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με κινδύνους που απειλούν τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του: εκτεταμένες καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση, διαρκής επέκταση του οικιστικού ιστού, μεταφορά κοινωφελών ή μη εγκαταστάσεων στα βουνά (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στρατόπεδα, νεκροταφεία κ.λπ.) από ιδιώτες, κρατικούς φορείς, δήμους και εκκλησία αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του και μαζί με πυρκαγιές/εμπρησμούς (όπως τον καταστροφικό τελευταίο του 2015) βαθμιαία συρρικνώνουν τις δασικές του εκτάσεις. 

Την πρώτη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση και τις πληγές του Υμηττού την έχουν οι κυβερνήσεις (πρώην και νυν). Δεν μπορεί ο Υμηττός ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου του λεκανοπέδιου, να αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο για εκμετάλλευση, ούτε να θυσιάζονται άνθρωποι, περιβάλλον, δάση, δημόσια γη, κοινωνικά αγαθά στο βωμό μνημονιακών μέτρων και του κέρδους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Επιπλέον, η δημοφιλής τακτική της τοπικής και κεντρικής εξουσίας να αντιπαραθέτει μια σημαντική κοινωνική ανάγκη (αυτή των κοινωφελών κτηρίων και εγκαταστάσεων) με μια εξίσου σημαντική (αυτή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά του Υμηττού) μόνον οργή μπορεί να μας προκαλεί. Όχι μόνο γιατί είναι υποκριτική -μιας κι έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα κτήρια μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, να παραχωρηθούν ή και να πωληθούν- αλλά και γιατί μέσα στον οικιστικό ιστό υπάρχουν εγκαταλειμμένα από ιδιώτες και κράτος ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωνικές ανάγκες.

Εδώ και πολλά χρόνια, διάφορες συλλογικότητες του Βύρωνα και των γύρω περιοχών έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για να σταματήσουμε ή έστω να επιβραδύνουμε την καταστροφή του Υμηττού: Συμβάλαμε στην ματαίωση διάνοιξης νέων αυτοκινητοδρόμων-επέκταση της Αττικής Οδού, στο σταμάτημα ή αποτροπή οικοδόμησης εγκαταστάσεων (στρατιωτικοί ξενώνες στον Κουταλά, εκκλησιαστικό μέγαρο στον Καρέα, παιδικός σταθμός στα Αναπηρικά), σταματήσαμε την πρόταση για κατασκευή νέου ΣΜΑ στα νταμάρια του Πολύδωρα, σταματήσαμε (σε βάθος 25 ετών) την αυθαίρετη οικιστική δόμηση στο οικοδομικό τετράγωνο 524 στον Καρέα με την ακύρωση πολλών οικοδομικών αδειών όπως και την παράνομη επέκταση του σχεδίου στην ίδια περιοχή με αποφάσεις του ΣΤΕ κ.λπ.

Όσο σημαντικές και αν είναι όμως οι παραπάνω νίκες, είναι δυστυχώς προσωρινές: Η αλλαγή της δασικής νομοθεσίας προς το χειρότερο, η επερχόμενη ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, ο πρόσφατος σχεδιασμός για κατασκευή γηπέδου εντός του Μητροπολικού Πάρκου Γουδή καθώς και το άνοιγμα της κουβέντας για νέους αυτοκινητόδρομους γύρω από το βουνό (ιδίως στο βαθμό που συνδέονται με την επένδυση στο Ελληνικό), δείχνουν ότι ο Υμηττός βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο όσων θέλουν να «αξιοποιήσουν» τις εκτάσεις του, όχι μόνο με παράνομες αλλά και με «νόμιμες» διαδικασίες και αντιδασικές πολιτικές κατάργησης των όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Για τους παραπάνω λόγους, πήραμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε στις γειτονιές μας όλα αυτά που απειλούν τον Υμηττό, μέσω της διοργάνωσης ενός ακόμα οδοιπορικού πάνω στο βουνό. Για να περπατήσουμε αντάμα στα μονοπάτια του, να δούμε από κοντά τα σημεία που απειλούνται, να συζητήσουμε επιτόπου για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, αλλά και για να χαρούμε το περπάτημα στη φύση. Γιατί ο Υμηττός μας, διαθέτει τεράστιο πλούτο σε ορνιθοπανίδα και χλωρίδα, σε σπήλαια και αρχαιολογικά μέρη και εξακολουθεί να είναι ένας πνεύμονας ζωής και ψυχαγωγίας.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για τα παρακάτω:

1. Καμιά νέα «κοινωφελής» ή μη, δημοτική ή κρατική εγκατάσταση στον Υμηττό (π.χ. σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κ.λπ.)

2. Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων (π.χ. βενζινάδικο, στρατόπεδα, σούπερ-μάρκετ κ.λπ.)

3. Όχι νέοι αυτοκινητόδρομοι στο βουνό.

4. Καμιά οικιστική επέκταση στο βουνό, πάγωμα όλων των αποφάσεων πολεοδομικής φύσης που δίνουν άδειες οικοδόμησης σε δασικές περιοχές, ή αυτών που παραχωρούν δασικές εκτάσεις κι επιτρέπουν αλλαγή χρήσης.

5. Να ανακληθεί η πρόταση για γήπεδο μέσα στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή 

6. Να ανατραπούν οι αντιδασικοί νόμοι που βοηθούν και προτρέπουν τις παραπάνω επεμβάσεις. Όχι στην συνταγματική αναθεώρηση των προστατευτικών για το δάσος άρθρων 24 και 117. Νέο πλαίσιο απόλυτης νομοθετικής προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Η υπεράσπιση του δασικού, δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του βουνού μας, είναι δική μας υπόθεση!

Ανοιχτή Πρωτοβουλία αγώνα Βύρωνα / Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού / Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα / Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα / Πολίτες του Βύρωνα


ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 1 Μάη 2017

1 σχόλιο: