Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα εξηγεί τι συμβαίνει στη χώρα του

Αναδημοσίευση από εδώ.

Δεκάδες συναγωνιστές παρακολούθησαν την εκδήλωση – συζήτηση με τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της ΒενεζουέλαςΦαρίντ Φερνάντες, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πανελλαδικής Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί” την Τετάρτη 28 Απρίλη 2017.

Ο πρέσβης αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του από τον συνεχιζόμενο για χρόνια οικονομικό πόλεμο και την συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική παρέμβαση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή και γενικότερα, αναφέρθηκε στην όξυνση των τελευταίων ημερών. (Ολόκληρη η ομιλία του ηχογραφημένη εδώ).

Τόνισε συγκεκριμένα ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται εδώ και χρόνια στο κέντρο της μιντιακής επίθεσης. Μπορεί να περάσουν κάποιες εβδομάδες χωρίς ειδήσεις για τη Βενεζουέλα – είπε - πράγμα που σημαίνει ότι εκείνο το διάστημα τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχουν όμως και διαστήματα που τα διεθνή ΜΜΕ κατακλύζονται από ειδήσεις για τη χώρα του, κατά κανόνα αρνητικές.

Τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζεται μια όξυνση της δράσης της φασιστικής αντιπολίτευσης, με βίαιες ενέργειες, δολοφονίες, ανοιχτή βία στους δρόμους, επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, ακόμα και σε ένα μαιευτήριο τις τελευταίες μέρες. Η στοχευμένη αυτή δράση, έχει κοστίσει μέχρι τώρα 27 νεκρούς στη χώρα του.


Ο πρέσβης επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί ο κίνδυνος για την Μπολιβαριανή Επανάσταση και την χώρα, είναι κυρίως από το εξωτερικό και έχει αυξηθεί με τις τελευταίες κινήσεις. Συγκεκριμένα, το διάταγμα Ομπάμα που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει στρατιωτική επέμβαση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διοίκησης του Νότου του Στρατού των ΗΠΑ. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από ποτέ, τόνισε, για άμεση ή έμμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Αναφερόμενος στους λόγους που η Βενεζουέλα είναι μόνιμα στο στόχαστρο των ΗΠΑ, πέρα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, τα μεγάλα πετρελαϊκά της αποθέματα, τόνισε:

Παρότι δεν θελήσαμε ποτέ να είμαστε πρότυπο για κανέναν, γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα έχουμε υπάρξει ένα παράδειγμα, γιατί αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισμό. Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί που με κάλεσε σήμερα εδώ, γιατί σήμερα μπορώ να σας πω ότι αυτό το παράδειγμα που δώσαμε σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να αφανιστεί. «Τα πιόνια έχουν στηθεί πια στην σκακιέρα» και σήμερα όσο ποτέ χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.

Με κάθε ταπεινότητα ζητώ την αλληλεγγύη σας, την αλληλεγγύη σας με την Επανάστασή μας και την διαδικασία αλλαγών, την αλληλεγγύη σας με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Γιατί ήδη στη Βενεζουέλα έχουν πεθάνει την τελευταία εβδομάδα 27 άτομα, εξ αιτίας της φασιστικής βίας και εμείς θέλουμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουν να αυξηθούν οι θάνατοι στη χώρα μας και σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου. Απέναντι στις μεγάλες αυτοκρατορίες, οι λαοί πάντα είχαν φωνή. Γι αυτό ζητάμε σήμερα την υποστήριξη του Ελληνικού λαού, του ζητάμε να σταθεί αλληλέγγυος δίπλα στη Βενεζουέλα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και μικρές τοποθετήσεις και για πάνω από 2 ώρες εξέφρασαν το ενδιαφέρον, τον προβληματισμό τους και την αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο λαό της Βενεζουέλας. Αρκετοί πρότειναν διάφορες ιδέες και τρόπους για την οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης, που είναι υπό συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η Βενεζουέλα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ και οι αγωνιστές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία και τη συζήτηση που ακολούθησε


Πηγή: kommon.gr - 30 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου