Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Προ των πυλών οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Με ένα κλικ χάνεις το σπίτι σου

Αναδημοσίευση από εδώ.
Πηγή: Getty images/ideal images/Mark Metcalfe / Stringer

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία για την πρώτη κατοικία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις δανειοληπτών με χαμηλά, ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τους επόμενους μήνες.

Οι διαδικασίες θα διευκολυνθούν με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα αποτελέσει και το μέσο για τη διενέργεια πλειστηριασμών - εξπρές.

Για τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν κόκκινα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, οι πλειστηριασμοί, αν και δεν αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα, εντούτοις είναι το πιο ισχυρό όπλο στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί για απομείωση των κόκκινων δανείων τους.

Παράλληλα, όχι μόνο αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικά τους επόμενους μήνες πλειστηριασμοί για όσους οφειλέτες αρνούνται να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των χρεών τους, αλλά αυτοί θα διενεργούνται πλέον με βάση τις εμπορικές τιμές και όχι τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Γεγονός που αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα για όλους τους εμπλεκομένους αλλά και σε όλη την κτηματαγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρουν "Tα Νέα", οι πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες τράπεζες και ιδιώτες που έχουν ήδη αναγγελθεί και έχουν πάρει σειρά μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 είχαν φτάσει μέχρι την περασμένη Πέμπτη στους 3.136.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση τράπεζες έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν τουλάχιστον σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για μικροοφειλέτες. Μάλιστα, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν ήδη κάνει διαχωρισμό των περιπτώσεων και μια ομαδοποίηση των δανείων τους ώστε να ξεκινήσουν από περιπτώσεις που βαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλές οφειλές, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρούν σε πλειστηριασμούς για οφειλές μικρότερες των 400.000 ευρώ.

Όμως η θεσμοθέτηση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας φέρνει νέα δεδομένα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ανάλογα με το πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Τέλος, με τιμή εκκίνησης την αγοραία τιμή και όχι στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, θα διενεργούνται στο εφεξής οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από τη Βουλή και απομένει τώρα η έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου για την πρακτική ενεργοποίησή της. Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις αναφορικά με τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου, θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι.
Πηγή: cnn.gr - 20 Μάη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου