Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Θανάσης Βέγγος: «Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα άγριο κουπί»

Αναδημοσίευση από εδώ.


«Καλοί μου άνθρωποι (…) Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι έκανα πάρα πολύ σπουδαία πράγματα στην καριέρα μου. Για ένα πράγμα, όμως, σας διαβεβαιώ: ότι στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα άγριο κουπί». Τα λόγια είναι του Θανάση Βέγγου, που έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαϊου του 2011.

Στο βίντεο που ακολουθεί (και μπορείτε να δείτε αυτά του τα λόγια) αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Θανάσης Βέγγος μιλά αληθινά. Δεν «πετάει κουβέντες«, για να δείξει πως είναι σεμνός, Ο Θανάσης Βέγγος ήταν σεμνός. Σεμνός και σπουδαίος.


Ήξερε τι έλεγε ο Θανάσης Βέγγος, όταν μας διαβεβαίωνε πως στην γαλέρα της ζωής του τράβηξε άγριο κουπί. Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου 1927. Ο πατέρας του εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Μετά από τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του. Γιατί; Εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Ο Θανάσης Βέγγος αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές, από επεξεργασία δερμάτων μέχρι διανομή πάγου.

Ο Θανάσης Βέγγος, ως παιδί ΕΑΜίτη, εστάλη να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, ουσιαστικά ως εξόριστος, στην Μακρόνησο. Στην Μακρόνησο γνώρισε τον Νίκο Κούνδουρο, επίσης εξόριστο, ο οποίος ,στη συνέχεια, του έδωσε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στη «Μαγική Πόλη».

Τι να ξεχωρίσει και τι να αφήσει κανείς από τις δεκάδες ταινίες του Θανάση Βέγγου, ταινίες που χάριζε και χαρίζει γέλιο, άλλοτε γέλιο δυνατό, άλλοτε πιο ήπιο και καμιά φορά ένα γέλιο λίγο πικρό, γεμάτο αλήθειες. Απλά, ας δούμε Βέγγο… 


«Μωρή φύση (…) πάρε ένα μπισκότο»

Είναι δεκάδες οι σκηνές, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Θανάσης Βέγγος, που παραμένουν αξέχαστες. Αυτή η σκηνή , στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το βλέμμα του Οδυσσέα», έχει το δικό της βάρος…


Πηγή: imerodromos.gr - 3 Μάη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου