Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Άκυρες και καταχρηστικές οι απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας

Αναδημοσίευση από εδώ.

Δικαίωση για τους 56 εργαζομένους της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, σύμφωνα με την οποία μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι, που είχαν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της διοίκησης της βιομηχανίας, εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καβάλας.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για άλλες δυο ομαδικές αγωγές απολυμένων της λιπασματοβιομηχανίας κατά της διοίκησης της εταιρείας. Η παραπάνω απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή και των συνολικά 180 απολυμένων δίνοντας ένα τέλος στους πολύμηνους αγώνες που είχαν ξεκινήσει.

Όπως και σε προηγούμενη απόφαση έτσι και στη νέα, το δικαστήριο κρίνει άκυρο το καθεστώς της διαθεσιμότητας και καταχρηστικές τις απολύσεις, με προσχηματική κατάθεση μηνύσεων σε βάρος τους. Ακόμη διατάσσει την εταιρεία να καταβάλει σε κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστά μισθούς υπερημερίας και νόμιμων αποζημιώσεων.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) τονίζει ότι η απόφαση δικαιώνει τους 180 περίπου, παράνομα απολυμένους εργαζόμενους της ΒΦΛ. «Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος συνδικαλιστικού και δικαστικού αγώνα για να φτάσουμε σήμερα στην πανηγυρική δικαίωση των εργαζομένων», σημειώνει και συμπληρώνει: «Με τη δικαίωση των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, δικαιώνονται ηθικά και οι απολυμένοι της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της ALAPIS, του ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ, του ΜΠΑΛΗ και δεκάδες ακόμη εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας από τις επιχειρήσεις που άνοιγαν και έκλειναν στη λογική των χρηματιστηριακών παιχνιδιών με στόχο μόνο τον προσωπικό πλουτισμό, χωρίς αρχές και κανόνες».

Σήμερα, υπογραμμίζει, «Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και πολλοί άλλοι ακόμη καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την ανοχή που έδειξαν σε φαινόμενα τύπου Λαυρεντιάδη!! Σήμερα η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να ξεκαθαρίσει “το μαύρο τοπίο” που έχει στηθεί στα Λιπάσματα Καβάλας με τις διάφορες εταιρείες, που ξεφυτρώνουν ως μανιτάρια γύρω από την μητρική εταιρεία!! Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να αποκαταστήσει το εργασιακό πεδίο σε μια βαρειά και επικίνδυνη βιομηχανία».

Από ergasianet
Πηγή: ertopen.com - 15 Ιούλη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου