Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η δικαιοσύνη νοσεί - Η Ηριάννα πρέπει να απελευθερωθεί

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Μαζική παρουσία φορέων και ανθρώπων στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα 14/7/17

Τη Δευτέρα 17/7 αναμένεται να εκδικαστεί στο εφετείο η αίτηση αναστολής και θα αποφασιστεί αν θα ανασταλεί η πρωτόδική απόφαση καταδίκης έως την εκδίκαση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
-
Συγκέντρωση αλληλεγγυής την ίδια ημέρα στο εφετείο 9 πμ

Με μαζικά χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση αλληλεγγυής για την Ηριάννα στο Σύνταγμα την Παρασκευή 14 Ιουλίου από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. 


Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλ. Συντάγματος και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν μπροστά από τη Βουλή.


View image on TwitterΈνταση δημιουργήθηκε όταν στην συγκέντρωση παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές κ. Ξυδάκης και κ. Φίλης, όπου ανάμεσα σε ατμόσφαιρα αποδοκιμασιών και προπηλακισμού αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον χώρο της πλατείας.

Η Ηριάννα Β. Λ. έχει καταδικαστεί σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 187Α για την τρομοκρατία.

Η 29χρονη Ηριάννα , υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συλληφθεί με την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς»  καθώς διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση.  Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αθώωσε το σύντροφό της, η ίδια με αφορμή τη σχέση της μαζί του και με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό.

Μέχρι σήμερα εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, βουλευτές και ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες μέχρι και άτομα του αθλητισμού έχουν δηλώσει έμπρακτα την συμπαράστασή τους στην 29χρονη. 

Η δικαιοσύνη ως θεσμός παρουσιάζεται όλο και πιο απαξιωμένος στα χρόνια των μνημονίων. Σειρά δικαστικών αποφάσεων έχουν κρίνει συνταγματικές τις διατάξεις νόμων των μνημονίων, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων -αντίθετα οι δικαστές έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών στο δικαστικό σώμα- αλλά δυσάρεστη είναι και η παράλληλη ύπαρξη αντεργατικών αποφάσεων για τα εργατικά ατυχήματα, την εγκυρότητα απολύσεων, την καταχρηστικότητα απεργιακών κινητοποιήσεων, την μη καταβολή δεδουλευμένων. Ακόμη, αποφάσεις που ρυθμίζουν ζητήματα δημοκρατίας, όπως η καταδίκη χωρίς επαρκή στοιχεία προσώπων (Θεοφίλου, Ηριάνα κ.ά.), σε σύγκριση με πιο "απαλές" ποινές που έχουν καταλογιστεί σε μέλη της Χρυσής Αυγής με αποδεδειγμένες ένοπλες επιθέσεις (π.χ. Σκορδέλη) καθώς και η ατιμωρησία αστυνομικών και ανδρών των ΜΑΤ που έχουν εμπλακεί σε περιπτώσεις βίας κατά ανθρώπων, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το ποιά είναι η ταυτότητα της δικαιοσύνης.

Μετά από μία σχεδόν 10ετία από την οικονομική καταστροφή της χώρας και την ύπαρξη των μνημονίων δεν έχει οδηγηθεί κανένας στη δικαιοσύνη και η επιβολή καθεστώτος επιτροπείας στη χώρα αντιμετωπίζεται ως φυσική καταστροφή. Ταυτόχρονα υποθέσεις σκανδάλων κρίνονται και μπαίνουν στο συρτάρι χωρίς ουσιαστικά να υπάρξουν καταδίκες (παραδικαστικό κύκλωμα, Βατοπαίδι, siemens κ.ά.) ενώ η αυστηρότητα των δικαστών εξαντλείται σε υποθέσεις που αγγίζουν το εργατικό δίκαιο και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Για τις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χάσει άδικα χρόνια στην φυλακή -όπως ο Θεοφίλου- ή άλλων που έχουν αδικηθεί κανένας δικαστής δεν πρόκειται να δικαστεί για κακοδικία. Αυτή η εικόνα -δεν είναι υπερβολικό να γράψουμε- δεν αποτελεί τον ορισμό του "κράτους δικαίου" και η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, οι φορείς καλούνται να πάρουν θέση...

Παραθέτουμε τελευταίες δηλώσεις και υλικό για την συμπαράσταση στην Ηριάνα
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 16 Ιούλη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου