Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνικό: Κινητοποιήσεις από τους αρχαιολόγους

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί στη συγκέντρωση της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ. έξω από το ΥΠ.ΠΟ.Α
Αναδημοσίευση από εδώ.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΣΟΑ ΚΑΙ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓ. ΚΟΣΜΑ» ΑΠΟ ΤΟ Κ.Α.Σ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αγαπητοί συνάδελφοι-ισσες,

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 στις 5:00 μμ. κρίνεται το κύρος και το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η συνεχιζόμενη από τη συνεδρία της 5ης Σεπτεμβρίου συζήτηση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε γνωμοδότηση προνομιακής αντιμετώπισης υπέρ της Ελληνικό ΑΕ και των μελλοντικών επενδυτών της περιοχής. Τυχόν απόφαση που θα οδηγεί σε σοβαρή παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας δεν αφορά το Ελληνικό αλλά την προστασία των αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα: ήδη έχει γίνει γνωστό ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει προσφύγει κατά της κήρυξης-οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στου Αφάντου, με το καινοφανές επιχείρημα ότι εκδόθηκε από το ΥΠΠΟΑ «αναρμοδίως». Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια παράκαμψης του Αρχαιολογικού Νόμου σε όλα τα επίπεδα.

Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη του Αρχαιολογικού Χώρου (βλ. το ιστορικό στη συνημμένη αίτηση κήρυξης που απέστειλε σήμερα ΣΕΑ στην Υπουργό) δεν θα αποτελέσει μόνον κακό προηγούμενο αλλά θα δυσκολέψει στο μέλλον την προστασία των αρχαιοτήτων με την αποσπασματική και κατά περίπτωση πλέον τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. 

Ο Σ.Ε.Α. με την παράστασή του στην αρχική συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. επιχειρηματολόγησε με σαφήνεια βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, επιμένοντας για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, την οποία έχει ήδη ζητήσει η αρμόδια Εφορεία, όπως την υποχρεώνει το άρθρο 12 του Ν. 3028/2002, καθώς δεν πρόκειται γενικώς και αορίστως για κάποιο «έργο» αλλά για σχέδιο χωρικής οργάνωσης (ΣΟΑ συνοδευόμενο από ΣΜΠΕ, αντίστοιχο των ΣΧΟΑΠ και των ΓΠΣ), με χωρικές ρυθμίσεις που ορίζει περιοχές πολεοδόμησης και χρήσεις γης. 

Θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση προασπιζόμενος τις αρχαιότητες και την ισονομία όλων των πολιτών, με σκοπό τη δικαίωση των αγώνων που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όχι μόνον για το Ελληνικό αλλά για όλες τις περιπτώσεις όπου τίθεται εν αμφιβόλω η προστασία των αρχαιοτήτων. Η τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας και εν προκειμένω οι κηρύξεις δεν στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση των ποικίλων έργων και των επενδύσεων. Αντίθετα, διευκολύνουν και μάλιστα με λιγότερη καθυστέρηση την ολοκλήρωση των έργων εξασφαλίζοντας παράλληλα και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. 

Ο ΣΕΑ δηλώνει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του και θα συνεχίσει να «ταράζει στη νομιμότητα» όσους υποκριτικά κόπτονται για το ίδιο και καλεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ. όλους τους συναδέλφους και τα άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22).

Η αρχαιολογική νομοθεσία ισχύει για όλους τους πολίτες και δεν παρακάμπτεται επιλεκτικά χάριν συγκεκριμένων επενδυτών.

Η ορθή διοικητική πρακτική επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεωναπό την πλευρά της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Οι κηρύξεις των αρχαιολογικών χώρων δεν απαγορεύουν τις επενδύσεις ή την αξιοποίηση.

Δεν θα επιτρέψουμε να βρίσκονται στο στόχαστρο οι αρχαιότητες και οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Δεν θα επιτρέψουμε την παραπλάνηση του ΚΑΣ μέσα από μη ορθές διοικητικές διαδικασίες και αντιδεοντολογικές πιέσεις.

Όλοι/ες στη συγκέντρωση της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, στις 4:30 μ.μ. έξω από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Πηγή: ertopen.com - 12 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου