Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεπαραδιάζουν τους ΟΤΑ

Καλούνται να καταθέσουν τα χρήματά τους στην ΤτΕ
Αναδημοσίευση από εδώ.

Τα ταμειακά τους διαθέσιμα καλούνται και πάλι να «παραδώσουν» οι ΟΤΑ και οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), ώστε να εξασφαλιστεί η ταμειακή επάρκεια του Ελληνικού κράτους, μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. 

Η απόφαση αυτή θυμίζει την άνοιξη του 2015, όταν και τότε είχαν κληθεί οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να παραδώσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους.
Ωστόσο η ΚΕΔΕ, σε αντίθεση με την ΕΝΠΕ, είχε λάβει με ευρεία πλειοψηφία απόφαση να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ. 

Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, με ημερομηνία 13.9.2017, καλεί τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ έως την 29η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους να μεταφέρουν στους ειδικούς λογαριασμούς 250 και 260 πλεονάζοντα κεφάλαια και ταμειακά διαθέσιμα. Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά όσους φορείς «δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προαναφερόμενες διατάξεις», δηλαδή τις διατάξεις προηγούμενης εγκυκλίου, που ζητούσε την καταγραφή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που «δεν είχαν προβεί σε μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων έως την 15η Ιουνίου 2017». 

Η αιτιολόγηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών σχετίζεται με την έκδοση repos. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τη σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημόσιου». 

«Με τον τρόπο αυτόν τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς, οι οποίοι δύνανται ταυτόχρονα να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα και στις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες για διάστημα 15 ημερών» αναφέρεται στην εγκύκλιο. Το δε επιτόκιο ετήσιας απόδοσης στην ΤτΕ προσδιορίζεται στο 3,15%.
Πέραν του επιτακτικού ύφους της εγκυκλίου, οι αιρετοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για την κατακλείδα, η οποία αναφέρει ότι «η διατήρηση διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση από εκείνην που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για τον φορέα».

Πηγή: topontiki.gr / τεύχος 1897 - 21 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου