Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Για την Ηριάννα και τον Περικλή: «Το τραύμα στο κράτος δικαίου δεν επουλώθηκε»

Αναδημοσίευση από εδώ.
Συγκέντρωση από αλληλέγγυους και φοιτητές έξω από 
το Εφετείο | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όχι στην έξοδο από την φυλακή είπε το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών στην Ηριάννα και τον Περικλή απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής τους. Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή. 

Αρχικά ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναστολής της Ηριάννας «ως αβάσιμης». Τόνισε πως «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη δεν απεδείχθη». Επίσης, υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον». Τέλος είπε, ότι η αίτηση της 29χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης και του Περικλή, λέγοντας: «Βεβαίως αυτοί οι δύο νέοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της θλίψεως αφού πρέπει να εκτίσουν την ποινή που τους επεβλήθη. Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, υπάρχει η εμπλοκή τους που εμφανίζει αντικοινωνική συμπεριφορά, γεγονός που δεν μπορεί να αναιρεθεί». 

Ακολούθησε η απόφαση του δικαστηρίου που αρνήθηκε να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής στους δύο καταδικασθέντες σε κάθειρξη 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς». 

«Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Θα συνεχίσουμε με την ίδια πίστη την προσπάθεια για να αποδοθεί η Ηριάννα στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε κατηγορία», η πρώτη δήλωση του συνηγόρου της, Θ. Μαντά. 

Στο άκουσμα της απόφασης, η κατάσταση εντός του δικαστηρίου εκτροχιάστηκε με φωνές, βρισιές και καρέκλες να εκσφενδονίζονται. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, λίγες ώρες μετά την απόφαση.

Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» συλλογικότητες της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς κι αλληλέγγυοι-αλληλέγγυες συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την συμπαράστασή τους στους δύο κατηγορούμενους.

Δήλωση Στ. Κοντονή 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής μετά την απόφαση του δικαστηρίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Όσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το Δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες.
«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης. Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης 

«Κάνω έκκληση στο δικαστήριο σας με γενναιότητα ψυχής να δεχθεί την αίτησή μας και να αναστείλει, ανοίγοντας με την απόφασή του στην Ηριάννα, όχι μια πόρτα στην κοινωνία αλλά μία πόρτα στη ζωή» με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την αγόρευσή του ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, σε μια αγόρευση που δονούνταν από την «πίστη μας στην αθωότητα και τη γνώμη μας».

Ο κ. Μαντάς εξήγησε διεξοδικά γιατί συνιστά βλάβη ο διαχωρισμός της Ηριάννας από τη σχολή της αφού «από αύριο μπορεί να πάει εκεί ή να βρεθεί εκτός πίνακα μοριοδότησης, γεγονός που αποτελεί βλάβη για να επιστρέψει στην κανονική της ζωή».

Συνέχισε λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ηριάννα μπορεί να διεκδικήσει εκπαιδευτική άδεια μετά από 2,5 χρόνια.

Αμφισβήτησε ευθέως τον εισαγγελέα της έδρας και αναρωτήθηκε «αίρεται το τεκμήριο της αθωότητας; Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε πρωτόδικες αποφάσεις να ανατρέπονται;»

«Αυτή η δίκη κατέστη αφορμή για να κλονιστεί η πίστη μου στο κράτος δικαίου και την απονομή δικαιοσύνης».

Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε διεξοδικά στο δείγμα του DNA που ήταν ελλιπές και περιορισμένο καθώς κατέστη αδύνατο να ελεγχθεί δεύτερη φορά (ακόμα και σε διενέργεια ελέγχου αλκοτέστ λαμβάνεται και δεύτερο δείγμα, είπε).

Τέλος είπε πως από τους 15 αναγκαίους γενετικούς τύπους, μόνο εφτά βρέθηκαν με μερική συμβατότητα. 


EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ηριάννα: «Με κατηγορούν για σχέσεις με ανθρώπους»

«Ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου και αυτό επισφραγίζει η γνώση μου πως ό,τι έχω χτίσει καταστρέφεται», κατέθεσε νωρίτεραη Ηριάννα σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη από συγγενείς, φίλους και αλληλέγγυους αλλά και παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης,

Η 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια τόνισε επίσης: «Βρίσκομαι εδώ γνωρίζοντας τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει. Τιμωρούμαι για πράγματα που δεν έχω κάνει και χάνω όλα όσα έχω καταφέρει. Με έκριναν ένοχη για μια κοινωνική συνάντηση στην οποία δεν ήμουν παρούσα. Για τη σχέση μου με τον σύντροφό μου βρίσκομαι πέντε μήνες στη φυλακή».

Σημείωσε, δε, ότι πήγαινε με πολύ καλή πίστη στο πρώτο δικαστήριο γιατί πίστευε πραγματικά ότι «θα εισακουστεί ο επιστήμονας για το DNA. Τελικά αγνοήθηκε. Σήμερα 270 επιστήμονες αμφισβητούν το δείγμα DNA και τους αγνοούν κι αυτούς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην ακαδημαϊκή της δραστηριότητα, που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, και στο όνειρό της, που άρχισε να υλοποιείται πριν από 2 χρόνια, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο διδασκαλείο του πανεπιστημίου, στο διδακτικό προσωπικό του οποίου ανήκει σήμερα.

«Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά», είπε η Ηριάννα, η οποία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ ήταν στο πανεπιστήμιο ενώ εργαζόταν και από το σπίτι μέχρι τη 1 τη νύχτα επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της με συμμετοχή σε συνέδρια, άρθρα και επιστημονικές δημοσιεύσεις.

«Από το πουθενά έχω πέσει σε αδράνεια», σημείωσε. «Ξαφνικά απ' το πουθενά είμαι επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω χτίσει. Όσο εγώ απλά χάνω πράγματα οι συνάδελφοί μου προχωράνε. Στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο. Κι ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ενοχής μου, θα έχω χάσει ό,τι έχτιζα».

Η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε «έχετε σχέση με τέτοιους χώρους;» και η Ηριάννα απάντησε: «Όπλα δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου, δεν έχω σχέση με τέτοιους χώρους και δεν σκοπεύω να αποκτήσω, με κατηγορούν για σχέσεις με ανθρώπους».

«Πάντως έχετε πολλούς φίλους βλέπουμε εδώ...», παρατήρησε η πρόεδρος, με τον συνήγορο της Ηριάννας, Θεόδ. Μαντά, να απαντάει: «Φυσικά και έχει πολύ κόσμο, είναι εδώ όλο το πανεπιστήμιο, συνάδελφοι, καθηγητές, φίλοι».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νωρίτερα η έντονη αστυνομική παρουσία εντός της δικαστικής αίθουσας προκάλεσε τη διαμαρτυρία του συνηγόρου υπεράσπισης της Ηριάννας, Θεόδωρου Μαντά, ο οποίος τόνισε: «Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί. Δεν έχω καν οπτική επαφή με τους συνεργάτες μου. Κυρία πρόεδρε, να μη μας επηρεάσει το αίσθημα του φόβου».

Θυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών -τα μέλη του οποίου απεργούν σε ένδειξη πένθους για τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο- έδωσε με ομόφωνη απόφασή του άδεια στον συνήγορο της Ηριάννας προκειμένου να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης.

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η πρώτη απόρριψη

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατά συγχώνευση ποινή 13 ετών.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της Ηριάννας με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κ. Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα- και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με τον δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Αντίστοιχη ποινή για αντίστοιχες κατηγορίες έχει επιβληθεί και στον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή Μ., ο οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Έναν μήνα αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενού της Περικλή.

Οι εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση, που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.
Πηγή: efsyn.gr - 16 Οκτώβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου