Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Ράβε-ξήλωνε τη Χρ. Σμύρνης... (ή αλλιώς, η χαρά των εργολάβων)

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ 
Χρ. Σμύρνης - βράδυ της 19ης Οκτώβρη 2017
Μόλις δύο χρόνια πέρασαν από τον Οκτώβριο του 2015, όταν η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το τελευταίο τμήμα του ανεκδιήγητου έργου, της γνωστής σε όλους βιοκλιματικής παρέμβασης στην οδό Χρ. Σμύρνης. Ένα έργο που είχε προκηρυχτεί από την δημοτική αρχή Χαρδαλιά και εκτέλεσε ευχαρίστως η δημοτική αρχή Κατωπόδη. Το έργο αυτό κόστισε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, περισσότερο από 300 χιλ. ευρώ!

Από τότε μέχρι σήμερα καταγράφηκαν δεκάδες ατυχήματα από πτώσεις λόγω της ολισθηρότητας του λευκού «βιοκλιματικού» ασφαλτοτάπητα με βαρύτατες συνέπειες για τους παθόντες. Στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και καταγγελίες η δημοτική αρχή κώφευε. Αρνήθηκε να υποχρεώσει τον εργολάβο να διορθώσει με δική του δαπάνη το άθλιο και επικίνδυνο οδόστρωμα μέσα στο χρόνο της νόμιμης εγγύησης. Δεν γνωρίζουμε -και σε κάθε περίπτωση παραμένει αναπάντητο το ερώτημα- εάν το έργο παραλήφθηκε νομίμως στις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προθεσμίες.

Δύο χρόνια μετά -βράδυ της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου 2017- οι «μπουλντόζες» ξαναπιάσανε δουλειά και προχώρησαν σε νέο φρεζάρισμα και ασφαλτόστρωση στην Χρ. Σμύρνης από την Αγ. Σοφίας μέχρι την Παναγή Τσαλδάρη. Και βεβαίως NAI,  έπρεπε να γίνει η αντικατάσταση του επικίνδυνου ασφαλτοτάπητα. Όμως ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Πότε και από ποιον αποφασίστηκε η ασφαλτόστρωση, πόσο θα κοστίσει, από ποια δαπάνη θα καλυφτεί και γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων της περιφέρειας;

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα αποδεικνύει περίτρανα σε όλους ότι η τεχνική υπηρεσία και η δημοτική αρχή γνώριζαν από την αρχή ότι το έργο αστόχησε. Γιατί άφησαν να περάσουν δύο χρόνια και να επωμιστούν ξανά οι πολίτες το πρόσθετο οικονομικό βάρος;

Να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας ότι για το έργο στην Χρ. Σμύρνης είχαμε παρέμβει εγκαίρως δείτε εδώ http://politestouvirona.blogspot.gr/2015/05/blog-post_31.html και είχαμε αναδείξει την προχειρότητα και την κατασπατάληση των χρημάτων των πολιτών μέσω του ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο έργο εκτός των γνωστών σε όλους αστοχιών,  ουδέποτε ολοκληρώθηκε αφού δεν τηρήθηκαν ουσιαστικοί συμβατικοί όροι όπως ήταν η ενίσχυση του πρασίνου στην περιοχή, για να μπορεί να χαρακτηριστεί «βιοκλιματική» παρέμβαση.

Με το έργο της Χρ. Σμύρνης αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες πολιτικές και άλλες που έχει η δημοτική αρχή· για το πώς αποφασίζονται και εκτελούνται τα έργα στο Δήμο Βύρωνα διαχρονικά, ακόμη και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, πώς καθορίζονται και αν τηρούνται οι συμβάσεις, πώς και εάν παραλαμβάνονται κ.λπ.

Ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης οφείλει να απαντήσει δημόσια με σαφήνεια και άμεσα στα ερωτήματα που τίθενται για το συγκεκριμένο έργο. 

Φίλες και φίλοι,

Η επιλογή και ο τρόπος εκτέλεσης των τεχνικών έργων σε μία πόλη είναι καθρέφτης της εκάστοτε δημοτικής εξουσίας.

Χαρακτηριστικό του τρόπου που πολιτεύεται και η σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί η επικοινωνιακή φιέστα παράδοσης του ανακατασκευασμένου ποδοσαφαιρικού γηπέδου στην Εργάνη και η ονοματοδοσία του σε "Δημήτρης Νικολαΐδης" από το Δημοτικό Συμβούλιο. Την στιγμή που το έργο παραδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών μηνών από τον αρχικό σχεδιασμό, δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει έλεγχος και εν έχει παραλειφτεί από τον εργολάβο και σε κάθε περίπτωση είναι ημιτελές αφού τα γηπεδάκια 5x5 στην είσοδο της Εργάνη παραμένουν σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση. 

Την ίδια στιγμή σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων παρακολουθεί με απάθεια όσα συμβαίνουν στη πόλη. Συνωστίζονται σε επικοινωνιακά εγκαίνια ημιτελών έργων αλλά απουσιάζουν από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και της πόλης. 

Το μοντέλο της ΣΥΡΙΖΑίικης πολιτικής -ήτοι ο λαός στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία για ένα κεσεδάκι φαγητό και οι διάφοροι εργολάβοι ανενόχλητοι να συνεχίζουν να πλουτίζουν, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται μια πολιτική φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης- δεν είναι ανεχτό.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - Οκτώβριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου