Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Για την ημέρα διατροφής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΠΑΚΟΕ
Όταν τρόφιμα νοθεύονται, μεταλλάσσονται και βομβαρδίζονται με χίλιες δύο ανεξέλεγκτες χημικές ουσίες
Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε τη ημέρα διατροφής στις 16 Οκτωβρίου

Με αφορμή την ημέρα διατροφής το ΠΑΚΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τους ανθρώπους από τα νοθευμένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρει:

Όταν η αφύσικη διατροφή και υπερκατανάλωση εξακολουθούν να γίνονται τρόπος ζωής με όλα τα γνωστά επακόλουθα: παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτης, και άλλες ευκαιριακές επικίνδυνες νόσοι, όπως η νόσος των «τρελών αγελάδων», των πουλερικών, των χοιρινών, δεν μπορούμε να γιορτάζουμε την ημέρα διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Το Τμήμα του Καταναλωτή του ΠΑΚΟΕ έχει λάβει τρεις χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2017. Έχει αξιολογήσει το περιεχόμενο τους και έχει πραγματοποιήσει δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έρευνες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχει προβεί μάλιστα και στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας (μηνύσεις, αναφορές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αγωγές και δυναμικές ακτιβιστικές παρεμβάσεις.

Τα συμπεράσματα απ` όλα αυτά περιγράφονται παρακάτω: 

1. Σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης νοθεία στη Φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια η οποία παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι δυστυχώς στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και τον Νοέμβριο κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβιου και κατσικίσιου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται επειδή την περίοδο αυτή δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά. Αυτό για μας σημαίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα νοθείας και παραποίησης όχι μόνο της νομοθεσίας αλλά και της ανυπαρξίας έλεγχου από κρατικούς μηχανισμούς που δυστυχώς τον μισθό τους τον πληρώνουμε εμείς οι ταλαίπωροι πολίτες. 

3. Στα αλλαντικά σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά , βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου. 

4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, που αναγράφουν για διαφημιστικούς - marketing λόγους την φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο. 

5. Στα αναψυκτικά η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν επίσης στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών) . 

6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν τους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38ο βαθμούς Κελσίου όταν το όριο είναι 18ο βαθμοί Κελσίου. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρήκαμε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 20% των δειγμάτων. Από έρευνες αγοράς που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών εξαιτίας της μόλυνσης των υδροφορέων πολλών δήμων της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 300% κι έχουμε δυστυχώς δημιουργήσει γενεές πλαστικών μπουκαλιών που από πρόσφατες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν το επικίνδυνο στοιχείο αντιμόνιο, το όποιο αθροιστικά προσβάλει τη χολή και το συκώτι ανεπανόρθωτα. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι για να αποδομηθεί στο περιβάλλον χρειάζεται 340 χρόνια. Τέλος, συνιστούμε την χρήση γυάλινου μπουκαλιού επειδή είναι ασφαλέστερη, αναμφισβήτητα πιο υγιεινή και δεν δημιουργεί κατάλοιπα μη φιλικά στο περιβάλλον. 

7. Στα λαχανικά από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος). 

8. Στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων που πήραμε. 

9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος. Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη. Διαπιστώθηκε ότι: α) αναφέρονται ως ελαιόλαδα πυρηνέλαια, β) λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, γ) παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 31% των δειγμάτων. ΕΠΕΙΔΗ Το καταναλωτικό κοινό ανησυχεί για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, το μολυσμένο νερό, τις επιβαρυμένες με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα καλλιέργειες. Γι’ αυτές τις ανησυχίες του δεν υπάρχει απάντηση από τους αρμοδίους. Αναρωτιόμαστε όλοι, είναι μέρα γιορτής και επιτευγμάτων η 16 Οκτωβρίου ή μήπως θα έπρεπε να θεωρηθεί, μέρα που θα πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστική έρευνα για το πόσοι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, πεθαίνουν η νοσούν εξαιτίας της κακής μας διατροφής; 

Το ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ για άλλη μια φορά:
  • Την αδιαφορία και ασυδοσία του κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Την έλλειψη υποδομής για τον συνεχή έλεγχο στα διακινούμενα προϊόντα. 
  • Την έλλειψη ευαισθησίας των αρμοδίων για την προστασία του καταναλωτή από κάθε λογής νοθείες και την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης πίεσης προς τους «αρμόδιους» της σάπιας κρατικής μηχανής. 
  • Την εγκληματική αδιαφορία και ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά πυκνά σε όλους τους χώρους των αγορών.
  • Την παντελή έλλειψη ενημέρωσης του λαού πάνω στα θέματα διατροφής.
  • Τη δημιουργία υπερκατανωλισμού άχρηστων και βλαβερών τροφίμων πουü περνάνε εύκολα με την διαφήμιση στον καταναλωτή.
Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ

1. Συστηματική και συνεχή ενημέρωση του λαού και ιδιαίτερα των παραγωγικών τάξεων για τα προβλήματα ποιότητας των τροφίμων, από την πολιτεία μέσα από τα ΜΜΕ, αυστηρό έλεγχα στην παραπλανητική διαφήμιση.

2. Να λειτουργήσει επιτέλους ο ΕΦΕΤ ουσιαστικά και να γίνει ένας πραγματικός ενιαίος φορέας ελέγχου με αρμοδιότητες συντονισμού με εξειδικευμένο επαρκές προσωπικό. 

Το ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 

1. Να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξεως και τις ετικέτες των προϊόντων οι οποίες πρέπει να είναι με μεγάλα γράμματα στα ελληνικά. 

2. Να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και στο ΠΑΚΟΕ (210-8100805). 

3. Να αντιμετωπίζουν κριτικά τα προσφερόμενα τεχνητά τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ. κρέμες, γιαούρτια με άρωμα φρούτων, ποικιλόχρωμες σαλάτες, διάφορα παιδικά κατασκευάσματα). 

4. Να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα . 

5. Να αντισταθούν στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό 

6. Να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων. 

7. Να αυτενεργούν και να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους ιδιαίτερα των παιδιών τους, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές και να μην επιτρέπουν την αγορά όλων των απαγορευμένων τροφίμων από τα κυλικεία, καθώς και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου. 

 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ - 16 Οκτώβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου