Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ψήφιση του προϋπολογισμού

ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ψηφίστηκε στη τρίτη συνεδρίαση ο προϋπολογισμός του Δήμου Βύρωνα



Σάρολα Βασιλική: "Δεν θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό, αλλά αποχωρώ, προκειμένου η δημοτική αρχή να μπορέσει να τον ψηφίσει"


Μαζική και δυναμική παρουσία μελών της κατάληψης στο πάρκο της ανάληψης, διέκοψαν το Δημοτικό Συμβούλιο και μίλησαν για τα αιτήματα τους


ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Η τρίτη προσπάθεια για να περάσει ο προϋπολογισμός στη συνεδρίαση της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου είχε αποτέλεσμα, χάρη στη διπλή ψήφο του προέδρου -κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό- και την αποχώρηση της κας Σάρολα Β. Είκοσι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού στους σαράντα παρόντες, με την κα Σάρολα να παραμένει στην αίθουσα αλλά να έχει δηλώσει ότι αποχωρεί.



Τελικά το τελικό αποτέλεσμα ήταν 20 υπέρ, 13 κατά, 5 λευκά, 2 αποχές, 1 αποχώρηση την ώρα της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το νόμο μέλος του συμβουλίου που αρνηθεί να ψηφίσει ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι. Άρα το αποτέλεσμα κρίθηκε από την αποχώρηση της κα Σάρολα, αφού ψήφισαν 20 υπέρ, 20 κατά.



Η συνεδρίαση, μια από τις ελάχιστες που ήταν όλοι οι σύμβουλοι παρόντες, ήταν αποκαλυπτική για τις πολιτικές και πραγματικές προθέσεις όλων των παρατάξεων, αλλά και των δημοτικών συμβούλων που αποχώρησαν από την παράταξη της δημοτικής αρχής, χωρίς να έχουν συγκροτήσει κάποια δημοτική ομάδα και παραμένουν ως ανεξάρτητοι. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις, διαβουλεύσεις, παρατάξεων με την δημοτική αρχή και ορισμένων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση και να βγει από το αδιέξοδο η δημοτική αρχή από την πολιτική ήττα που έχει υποστεί, αφού δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στο Δ.Σ. 



Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο κ. δήμαρχος, σε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος, με κατεβασμένα τα φτερά, αναφέρθηκε στη διαβούλευση όπως τη χαρακτήρισε που είχε με παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δέχτηκε σε ξεχωριστή συνάντηση ορισμένους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που του το ζήτησαν. «Είχα και έχω τη διάθεση και να δεχτώ αλλαγές αφού δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο προϋπολογισμός είναι μνημονιακός και η μνημονιακή πολιτική που έχει επέλθει είναι καιρός να αλλάξει. Δεσμεύομαι είπε ο δήμαρχος ότι… την ερχόμενη χρονιά θα εξετάσουμε την μείωση των δημοτικών τελών, εάν προχωρήσει καλύτερα η ανακύκλωση και αλλάξουμε το δημοτικό φωτισμό, αλλαχτούν οι λαμπτήρες και έχουμε μείωση του κόστους. Να φέρω σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, να λειτουργήσουν οι διάφορες επιτροπές του δήμου, να αξιοποιηθεί το ακίνητο, που είναι και επικίνδυνο στη συμβολή των οδών Χρ. Σμύρνης και Π. Τσαλδάρη, απέναντι από τον ΟΑΕΔ, και γενικότερα να γίνει ανάπλαση του κέντρου Βύρωνα, πλ. Αγ. Λαζάρου. Να αναρτώνται στη ιστοσελίδα του δήμου ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Αποδέχομαι την πρόταση για αξιοποίηση των αναψυκτήριων. Αυτά που λέω αποτελούν πολιτική μου δέσμευση και ελπίζω ότι θα εκτιμηθούν και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός». Για να συμπληρώσει στη δευτερολογία του «….κάναμε ένα βήμα συνεννόησης γιατί δεν μπορούμε να περάσουμε τον προϋπολογισμό. Εγώ δίνω, εσείς τι θα δώσετε για να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε;».

Όλα αυτά βέβαια που δήλωσε ο κ. δήμαρχος δεν αποτυπώνονται σε κωδικούς και χρήματα στο προϋπολογισμό του 2018, το μόνο που άλλαξε είναι να ενισχυθεί ο κωδικός της ανακύκλωσης κατά 3000 ευρώ(!!) και το ότι… θα αποτελούν δέσμευση για το 2019 που όλως τυχαίως είναι και χρονιά των δημοτικών εκλογών. Ενώ πιστεύουμε πως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση για τη δημοτική αρχή τρία χρόνια τώρα, το να αναρτώνται στη ιστοσελίδα του δήμου ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις του Δήμαρχου με τον ίδιο τρόπο. 

Ο κ. Γώγος αφού κατήγγειλε τον διορισμένο πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης κ. Πάγκαλο για τα όσα είπε στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι βλέπει αλλαγή στο ύφος του κ. δήμαρχου και χαιρετίζει την πρόθεση για συναίνεση, αλλά δεν βλέπει να γίνονται δεκτές οι βασικές προτάσεις της παράταξης του.

Ο κ. Μπαντής διέκρινε και αυτός ένα κλίμα για σύγκλιση από το δήμαρχο, θα έπρεπε όμως -όπως είπε- να είχε εκφραστεί από την πρώτη συνεδρίαση. 

Ο κ. Κόνσουλας εξήρε τη σημερινή τοποθέτηση του δημάρχου, κατήγγειλε τον κ. Πάγκαλο για τα όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στο τέλος, όπου ψήφισε λευκό.


Ξεκάθαρη αρνητική τοποθέτηση είχαν η "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" (κ. Τζιορτζιώτης Σταύρος), η "Δύναμη Ελπίδας" (κ. Σωτηρόπουλος Αλέξης) και η "Λαϊκή Συσπείρωση", (κ. Πάλμος Παναγιώτης). 

Ο κ. Παλμος αναφέρθηκε επιπλέον και στη στάση που κράτησε στο προηγούμενο συμβούλιο, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν αποχώρησε, συμβάλλοντας στο να σχηματιστεί απαρτία. Οι παρατάξεις αυτές επέμειναν στην άποψη τους, και καταψήφισαν.

Ο κ Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι βλέπει διαφορετικό ύφος σήμερα από το δήμαρχο, αλλά προθέσεις ακούει και όχι αποφάσεις και επέμεινε να καταψηφίσει. 

Ο κ. Τζιορτζιώτης τόνισε ότι και οι σημερινές δηλώσεις του δημάρχου δεν αλλάζουν την ουσία. Όπως είπε «...ο προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός, μνημονιακός, αντιλαϊκός. Δεν θα τον ψηφίσουμε και να μην βάλει κανένας πλάτη σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν ενιαία στάση μετά και την συνάντηση που είχαν ορισμένοι με το δήμαρχο. Σαφή στάση κράτησε ο κ. Κοσκινάς Θ.,  ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι λόγοι συνείδησης δεν του επιτρέπουν να ψηφίσει έναν μνημονιακό, αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Ο κ. Σώζος Χ. ψήφισε υπέρ. Ο κ. Μαυρόπουλος ψήφισε κατά ζητώντας να βγει ψήφισμα που θα καταγγέλλει την μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και να διεκδικήσει ο δήμος άλλη πολιτική. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε αποχή και ο κ. Παπαμιχαήλ προσπάθησε να διευκρινίσει την ψήφο του (δήλωσε επίσης αποχή). 

Η κα Σάρολα έκανε την έκπληξη, καθορίζοντας την συνεδρίαση με την τοποθέτηση και την αποχώρηση της. Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική ως θέση της "Στάσης Βύρωνα", είπε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτή την κατεύθυνση, συμπληρώνοντας ότι στο Βύρωνα έχουμε κάνει βήματα μπροστά αφού η δημοτική αρχή έχει χάσει την πλειοψηφία και απαιτούνται συναινέσεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δεν θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό, αλλά αποχωρώ, προκειμένου η δημοτική αρχή να μπορέσει να τον ψηφίσει».

Η τοποθέτηση της κας Σάρολα έφερε ικανοποίηση στα έδρανα της αντιπολίτευσης αφού πλέον η μειοψηφία γινόταν πλειοψηφία και το αποτέλεσμα είχε κριθεί υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού. 

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος ζήτησε από την αντιπολίτευση να αποχωρήσει και να μείνει μόνη της η δημοτική αρχή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό κάτι που δεν έγινε δεκτό. Η παράταξη του ψήφισε κατά, ενώ η παράταξη του κ. Μπαντή ψήφισε λευκό.

Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι διευκρίνιζαν ότι η λευκή ψήφος τους δεν έχει το χαρακτήρα της καταψήφισης του προϋπολογισμού. 

Στη συνεδρίαση παρενέβησαν ακόμη το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων Παναγιωτόπουλος Χρήστος, που αναφέρθηκε στα προβλήματα των υπηρεσιών, την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Μίλησε ότι με άλλη πολιτική θα μπορούσε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μνημονιακό και αντιλαϊκό. Ο αντιδήμαρχος κ. Κόκαλης Δ. ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να συμφωνήσετε με τον προϋπολογισμό για να λειτουργήσει ο δήμος» και υπερασπίστηκε την πολιτική της δημοτικής αρχής. Ο κ. Λοβέρδος Γ. σε μια από τις λίγες φόρες που παρευρέθηκε σε συνεδρίαση, είπε ότι "δίνω μια τελευταία ευκαιρία στη δημοτική αρχή ψηφίζοντας λευκό", ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Αγγέλης Κ. -χάρη στη δική του θεσμική διπλή ψήφο εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός- ανέφερε ότι "όλοι δίκιο έχουμε, η κοινωνία θέλει να συνεννοηθούμε και καλώς ή κακώς δεν προβλέπεται να πέσει η τοπική κυβέρνηση, εδώ θα είμαστε δύο χρόνια ακόμη". Ενώ ο κ. Ντόβολος προσπάθησε να δικαιολογήσει γιατί απουσίαζε στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις .

Μπορεί ο προϋπολογισμός να πέρασε με… πατερίτσα, αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν έχει τα δύσκολα μπροστά της με δεδομένο ότι έχει χάσει την πλειοψηφία.

Ξεχωριστή στιγμή της συνεδρίασης ήταν η μαζική και δυναμική ξαφνική παρουσία μελών της κατάληψης στο πάρκο της Ανάληψης.

Το φέιγ βολάν που άφησαν
μέσα στο δημαρχείο οι καταληψίες
Την στιγμή που εμφανίστηκαν στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα, μοιράζοντας προκήρυξη και φέιγ βολάν με τα αιτήματα τους, τα αίματα των περισσοτέρων συμβούλων πάγωσαν. Η συνεδρίαση διακόπηκε και μίλησαν τρεις, τέσσερις καταληψίες που ανέπτυξαν την δική τους αντίληψη για τους δημόσιους χώρους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "... δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουμε από την Ανάληψη. Ο χώρος αυτός ανήκει στην κοινωνία, εμείς τον λειτουργούμε χωρίς όρους αγοράς με αλληλεγγύη. Ο προϋπολογισμός σας είναι συνυφασμένος με τα μνημόνια σας. Οι καταλήψεις είναι εστίες αγώνα και αυτοοργάνωσης". 

Στη συνέχεια, οι καταληψίες αποχώρησαν αφήνοντας το δημοτικό συμβούλιο να συνεχιστεί μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνύπαρξης μεταξύ των περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων, μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των κατοίκων της πόλης. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 22 Νοέμβρη 2017

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστή καταγραφή των γεγονότων.Όσον αφορά τα δικά μας αίματα δεν πάγωσαν στην εξωθεσμική παρέμβαση.Απλά επικράτησε ορθολογισμός και ιατρική συμπεριφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή