Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Πλημμύρα στην Μάνδρα: Φτηνές ξεχασμένες ανθρώπινες ζωές

Αυξάνει ο αποτρόπαιος κατάλογος νεκρών και καταστροφών
Αναδημοσίευση από εδώ.
Έναν εφιάλτη ζουν όλες τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της Μάνδρας μετρώντας χαμένες ανθρώπινες ζωές και κατεστραμμένες καθημερινότητες. Και ο κατάλογος, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν φαίνεται να έχει κλείσει.

Το νερό, η λάσπη κάλυψε τα πάντα. Αυτοκίνητα, σπίτια, χώρους δουλειάς, μαγαζιά, εργοστάσια, δρόμους. Άφησε επί ξύλου κρεμάμενους εκατοντάδες πολίτες. Το νερό, η λάσπη κάλυψε τα πάντα σε μία από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ελλάδας. Μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, αλλά ένας κόσμος διαφορετικός, απάνθρωπος, θλιβερός. Ένας κόσμος που ζει σε μια κατάσταση – θερμοκήπιο, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί, για την καλλιέργεια των ναζιστικών φασιστικών απόψεων που προωθεί η Χρυσή Αυγή. Ακριβώς λόγω της αίσθησης αποκλεισμού, ακριβώς λόγω της αίσθησης εγκατάλειψης, της προφανούς υποβάθμισης, της ανυπαρξίας κράτους ή της ύπαρξης του κράτους μόνο ως αυτού που «κάνει τα στραβά μάτια» για σειρά παρανομιών από τη δόμηση πάνω σε ρέματα μέχρι το οτιδήποτε ανάλογο, προκειμένου να «κινείται» μαύρο χρήμα, να «κλείνει το στόμα» σε τοπικά εκμεταλλευτικά κυκλώματα παντός είδους και αντικειμένου, που τελικά λειτουργούν και ως ιδιότυποι σύγχρονοι κομματάρχες, προκειμένου να παραμένουν «ήρεμοι» οι υποτελείς.

Ήταν για άλλη μια φορά ακραίο φαινόμενο αυτό που έπληξε την Μάνδρα σήμερα; Πιθανώς. Το περιβάλλον έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα από την ασύδοτη ανθρώπινη δραστηριότητα και προφανώς αυτό αφορά και το κλίμα. Ωστόσο, η ίδια αυτή ανεξέλεγκτη δραστηριότητα είναι και αυτή που αποψιλώνει δάση. Που «ξυρίζει» βουνά. Που κλείνει ρέματα. Που μπαζώνει ποτάμια. Που χτίζει αυθαίρετα. Που «νομιμοποιεί» αυθαίρετα. Που χτίζει χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πρόνοια. Που αφήνει φτωχούς ανθρώπους στη σκληρή μοίρα τους. Που αδιαφορεί μέχρι να έρθει να πουλήσει συμπόνοια την ώρα που ήδη καταμετρούνται νεκροί και κατεστραμμένες ζωές. Που παρά το ότι γνώριζε ότι χρειάζονται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, παρά το ότι είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει σοβαρή επιδείνωση του καιρού, κοιμήθηκε ήσυχα το βράδυ μην έχοντας κάνει τίποτε για να αποτρέψει το κακό που ερχόταν στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού.

Όχι, δεν φταίει μόνο κακός μας ο καιρός. Ούτε είναι η κακή στιγμή. Ούτε είναι η κακή μας μοίρα και τύχη. Είναι και συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και συγκεκριμένο σύστημα που ιεραρχεί ανάγκες και προτεραιότητες βάζοντας τους ανθρώπους πολύ πίσω από τα κέρδη και τα φράγκα. Λέγεται καπιταλισμός και δεν είναι θέμα προσώπων, ούτε παίρνει φτιασίδωμα. Πόσες χαμένες ανθρώπινες ζωές ακόμη; Πόση υποκρισία ακόμη;

Πηγή: toperiodiko.gr - 15 Νοέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου