Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Δήλωση του κ. Σωτηρόπουλου για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Με δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την οποία συνυπογράφουν οι Λευτέρης Τριανταφύλλου και Θανάσης Οικονόμου σχολιάζει την οριακή υπερψήφιση του προϋπολογισμού από το δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Ελπίδας" κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος
Αναδημοσίευση από εδώ.
Φωτογραφία του Alexis Sotiropoulos.Επειδή μας ενδιαφέρει πρωτίστως η κοινωνία και όχι η επικοινωνία, επιλέξαμε όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού να μην προβούμε σε πρόωρες κρίσεις και ανακοινώσεις. Τώρα που επιτέλους ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου επιτρέψτε μας πλέον ορισμένες σκέψεις σχετικά με όσα προηγήθηκαν και την στάση της παράταξής μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα:

1) Η όλη διαδικασία απέδειξε όχι μόνο ότι η δημοτική αρχή έχει απωλέσει την πλειοψηφία, αλλά και ότι - με τον τρόπο που ασκεί την εξουσία και πολιτεύεται μέχρι σήμερα – έχει τοποθετήσει απέναντι της το σύνολο της αντιπολίτευσης και πολλούς από όσους/ες ανήκαν κάποτε στην διοικούσα παράταξη. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ούτε μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι 11 δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης (επί συνόλου 25 που διέθετε αυτή), ήτοι ποσοστό 44%, έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή παραιτηθεί με βαρύτατες καταγγελίες για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της και την απομάκρυνσή της από τις προεκλογικές της διακηρύξεις.

2) Η δημοτική αρχή επέλεξε για μία ακόμη φορά την κατάθεση και υπεράσπιση ενός στερούμενου οράματος και μη ρεαλιστικού προϋπολογισμού, τον οποίο απαιτούσε από τους υπόλοιπους να υπερψηφίσουν. Ο προϋπολογισμός αυτός θα χρειασθεί να αναθεωρηθεί σε δεκάδες κωδικούς του, αφού πολλές προβλέψεις του δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα και στοχεύουν μόνο στο να εμφανίζεται ισοσκελισμένος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η δημοτική αρχή, που τον υπερασπίσθηκε με τον ίδιο τρόπο που υπερασπιζόταν και τους 3 προηγούμενους προϋπολογισμούς που κατέθεσε και ψηφίσθηκαν, στην εισήγηση της αναφέρει ότι αυτός ο προϋπολογισμός (τον οποίο το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ χαρακτηρίζει ρητά ως μη ρεαλιστικό) «για πρώτη φορά αποτυπώνει την πραγματικότητα». Ακόμη και αν κάποιος αγνοούσε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, πως θα μπορούσε να πιστέψει μία δημοτική αρχή, που μόλις ομολόγησε ότι, όταν μας έλεγε τα ίδια τα προηγούμενα χρόνια, έλεγε ψέματα;

3) Είναι πραγματικά οξύμωρο να απαιτεί η δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση που διαφωνεί με τα πρόσωπα που διοικούν και τον τρόπο που το κάνουν και έχει προδήλως ελεγκτικό ρόλο, να της δώσει παρά ταύτα ψήφο εμπιστοσύνης και «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει να διοικεί με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια πρόσωπα. Απαιτεί συναίνεση στην ίδια πολιτική και τις ίδιες πρακτικές που βασίζονται σε λογικές και πρακτικές του παρελθόντος και οδηγούν την κοινωνία μας σε κρίση και την πόλη μας σε στασιμότητα. Αν αυτή, όμως, είναι δέσμια τέτοιων πολιτικών και πρακτικών, δεν σημαίνει ότι και εμείς πρέπει να εγκλωβισθούμε σ` αυτές. Έχουμε επιλέξει από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε αυτή η παράταξη να έλθουμε σε ρήξη με τέτοιες πολιτικές και πρακτικές που μας κρατούν καθηλωμένους στο χθες και αυτό εννοούμε να κάνουμε, χωρίς συμβιβασμούς επ` αυτού. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μία σύγχρονη, αποτελεσματική, χρηστή και συνάμα προοδευτική και οραματική διοίκηση του Δήμου, που – πέρα από την αυτονόητη διεκδίκηση της αλλαγής στο σημερινό σύστημα διαχείρισης των εσόδων – θα συνδυάζει την εξυγίανση των οικονομικών του, την έντιμη διαχείριση, τη διαφάνεια στη λειτουργία του και την αξιοποίηση όλων των ανθρωπίνων και υλικών δυνάμεων που διαθέτει με την ανάπτυξη και μία ανθρωποκεντρική πολιτική.

4) Κατά την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση και υπό το κράτος της ανάγκης υπήρξε πράγματι αλλαγή ύφους από τη δημοτική αρχή σε σχέση με αυτό που επέδειξε κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και επιδεικνύει συνήθως. Η υπόσχεσή της δε για συναινετικότερες των μέχρι σήμερα εφαρμοσθέντων διαδικασίες μένει να αποδειχθεί αληθινή και στις προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ώστε τουλάχιστον, ακόμη και αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η πολιτική της, που είναι το πρώτιστο, να έχουμε ποιοτικότερες και δημοκρατικότερες διαδικασίες.

5) Παρά την αλλαγή ύφους κατά την τοποθέτηση του δημάρχου στην τρίτη συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία ουσιώδης τροποποίηση στον προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ακόμη και εκείνοι που θέλησαν έστω και την τελευταία στιγμή να συνδράμουν την δημοτική αρχή δεν μπόρεσαν να τον υπερψηφίσουν, αλλά επέλεξαν είτε την αποχώρηση είτε την αλλαγή του χρωματισμού της αρνητικής πάντως ψήφου τους.

6) Η παράταξή μας επέλεξε συνειδητά να παραμείνει πιστή σ` όσα διαχρονικά υποστηρίζει σε ανάλογες διαδικασίες και αντανακλούν σε πάγιες αρχές και αξίες της, αρνούμενη να μπει σε διαδικασίες συναλλαγών, υπαναχώρησης από όσα είχαμε πει («κωλοτούμπας») ή αμφιταλαντεύσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία άλλη πολιτική είναι εφικτή. Είναι αυτονόητο ότι όσες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, έργα και δράσεις είναι σε θετική κατεύθυνση θα τυγχάνουν, όπως πάντα, της υπερψήφισής μας. Δεν μπορούσαμε όμως να υπερψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό, που ερχόταν σε αντίθεση με όσα πρεσβεύουμε και καταθέτουμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο και, φυσικά, δεν τον υπερψηφίσαμε.

Αλέξης Σωτηρόπουλος
Λευτέρης Τριανταφύλλου
Θανάσης Οικονόμου
Πηγή: facebook.com/alexis.sotiropoulos - 22 Νοεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου