Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Χωρίς επικουρική σύνταξη έχουν μείνει περίπου 16.500 συνταξιούχοι του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας καθώς το Ταμείο απέτυχε να καταβάλει εγκαίρως τη σύνταξη Δεκεμβρίου, που μέχρι σήμερα καταβαλλόταν στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. 

Στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι - για πρώτη φορά – κινδυνεύουν να χάνουν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματός τους επικρατεί αναστατώση.

Τη Δευτέρα 4/12/2017 ώρα 09.30 π. μ ο Σύλλογος συνταξιούχων οργανώνει συγκέντρωση των Συνταξιούχων Αττικής της Ε.Τ.Ε. στη Πλατεία Κλαυθμώνος(έξω από τον Σ.Σ.Ε.Τ.Ε. Δραγατσανίου 8.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα, ο κύριος αιμοδότης του φορέα, διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση, στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της, βάσει και των κατευθυντηρίων γραμμών του SSM και του μεγαλομετόχου της Τράπεζας που δεν είναι άλλος από το ΤΧΣ. 

Για το Ταμείο, που μόλις το 18% των δαπανών του για συντάξεις καλύπτεται από τις εισφορές των εργαζομένων και το υπόλοιπο καλυπτόταν από την επιδότηση της Εθνικής, οι επιλογές ήταν ή το βαθύ κούρεμα των επικουρικών ή η δρομολόγηση ένταξης των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Επικουρικό. Οι πολιτικές πρακτικές των κυβερνήσεων, και ιδιαίτερα της σημερινής συγκυβέρνησης οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και την αδυναμία να μην καταβάλλεται η επικουρική σύνταξη.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 4 Δεκεμβρίου 2017

Χωρίς επικουρική σύνταξη οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. Κατέθεσαν ασφαλιστικά
Αναδημοσίευση από εδώ.
Χωρίς επικουρική σύνταξη έμειναν οι συνταξιούχοι της Εθνικής καθώς δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Λογαριασμός Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) που καταβάλλει τις συντάξεις σε 16.000 δικαιούχους τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει «τρύπα» της τάξης των 9 εκατ ευρώ το μήνα, που μεταφράζεται σε περίπου 110 εκατ ευρώ το χρόνο.

Το ποσό αυτό το κάλυπτε η Εθνική ώστε να πληρώνονται στην ώρα τους οι επικουρικές συντάξεις.

Με τους λογαριασμούς άδειους, οι σύλλογοι συνταξιούχων και υπαλλήλων της Εθνικής κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, που συζητήθηκαν χθες και σήμερα αναμένεται η απόφαση. Ζητούν να συνεχίζει η ΕΤΕ να χρηματοδοτεί τον ΛΕΠΕΤΕ, που είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1949 και ουδέποτε έλαβε κρατική ενίσχυση.

Όμως η μη καταβολή των συντάξεων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα «μαύρα σύννεφα» φάνηκαν στο τέλος Ιουλίου. Τότε με επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης -ακολούθησε και δεύτερη επιστολή στο τέλος Σεπτεμβρίου- ενημέρωνε τα σωματεία ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τον Λογαριασμό Επικούρησης και τους ζητούσε να καθίσουν στο τραπέζι για να βρουν λύση ώστε η ένταξη των ασφαλισμένων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ «να λάβει χώρα υπό όρους οι οποίοι κατά το δυνατόν θα μετριάζουν τις απώλειες». Και μάλιστα πρότεινε να συζητήσουν «τη δυνατότητα συμπληρωματικής, πέραν της παρεχόμενης από το κράτος ασφάλισης τους», για να μετριαστούν οι δυσμενείς συνέπειες από τη μεταβολή καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της τράπεζας, και ότι θα δοθεί η απαραίτητη έγκριση από SSM και ΤΧΣ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ΛΕΠΕΤΕ πληρώνει συντάξεις σε 16.000 δικαιούχους, ενώ κάθε μήνα παρουσιάζει έλλειμμα, καθώς το 3,5% που εισφέρουν οι εργαζόμενοι και το 9% που είναι η συμμετοχή της τράπεζας δεν καλύπτει τα ποσά των συντάξεων. Να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 750 ευρώ, όταν για τους συνταξιούχους των άλλων τραπεζών είναι στα 200 ευρώ.

Το έλλειμμα άρχισε να διογκώνεται μετά το 2005. Τότε υπήρξε μία νομοθετική ρύθμιση που εξαιρούσε τους παλαιούς εργαζόμενους της ΕΤΕ από την ένταξη για επικούρηση στο ΕΤΕΑΜ (με το Ν. 2076/92 όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ασφαλίζονταν για επικουρικό στο ΕΤΕΑΜ). Έτσι όσοι προσλήφθηκαν στην Εθνική από την 1-1-2005 υπάγονται στο ΕΤΕΑΜ και οι παλαιοί στον ΛΕΠΕΤΕ.

Σήμερα ο όμιλος της ΕΤΕ απασχολεί περί τις 9.500 εργαζόμενους. Εκτιμάται ότι εισφορά στον ΛΕΠΕΤΕ καταβάλουν περί τις 5.000 εργαζόμενοι.

Οι συνδικαλιστές της Εθνικής σημειώνουν ότι αν σταματήσει η χρηματοδότηση τότε θα καταρρεύσει και το ΤΥΠΕΤ (ταμείο υγείας Εθνικής Τράπεζας) που έχει 50.000 άμεσα και έμμεσα μέλη.
Πηγή: mononews.gr - 31 Οκτωβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου