Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μερική ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων καταγγέλλει το Σωματείο του Δήμου Βύρωνα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • Ναι στην ενίσχυση της ανακύκλωσης με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα. 
  • Όχι στη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα. 
Είναι γνωστό ότι στα απορρίμματα περικλείεται «χρυσός» και για αυτό συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ιδιωτικών εταιρειών, ιδιαίτερα στον τομέα της ανακύκλωσης. Το νομικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, στα πλαίσια οδηγιών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να έχουμε μαζική είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και απορριμμάτων. Ήδη σε αρκετούς δήμους υπογράφονται συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες αναθέτοντας σε αυτές το σύνολο της καθαριότητας των δήμων, είτε μέρος αυτής όπως μεταφορά απορριμμάτων, καθαρισμό οδών και πλατειών, συνεργεία απορριμματοφόρων, διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών. 

Η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα, χωρίς καμία ενημέρωση, διαβούλευση - όπως αρέσκεται να λέει - με το σωματείο και τους εργαζόμενους φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο την Τέταρτη 17 Ιανουαρίου ως θέμα συζήτησης και λήψη απόφασης για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βύρωνα και της εταιρίας «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» με αντικείμενο την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών – Εξουσιοδότηση Δημάρχου. 

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα αυτό, να συζητήσει με τους εργαζόμενους, να ακούσει τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να απαιτήσουν την αναβολή του θέματος, να συνταχτούν με τους εργαζόμενους υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, χωρίς ιδιωτικές εταιρείες.

Το σωματείο μας από το 2001 αγωνίζεται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με τη διαλογή των υλικών στη πηγή. Σήμερα μπορούν να διευρυνθούν τα υλικά που περισυνάγονται από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, να πωλούνται στην αγορά, αφού δεν υπάρχει δημόσιος φορέας, εάν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό – χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι μόνο είκοσι δύο που έχει αποφάσισε η δημοτική αρχή - όταν υπάρχουν αυτοκίνητα κ.λπ. 

Το 2018 θα είναι η χρονιά που θα επιχειρηθεί η μαζική είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και γενικότερα στην καθαριότητα των δήμων. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων από τους δήμους οφείλει να έχει δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος. Να ενισχυθεί η περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή, εξοικονομώντας χρήματα για τους δημότες και δημιουργώντας νέες θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας. Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών. Να μην συμπράττουν με ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες μόνο κέρδη αποκομίζουν από αυτές τις συμπράξεις.

Το Δ.Σ
Ιανουάριος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου