Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Εγκρίθηκε η ανάπλαση των Προσφυγικών στον Καρέα

Μετά από 63 χρόνια, η γειτονιά πρόκειται να αλλάξει όψη
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, η ανάπλαση της υποβαθμισμένης περιοχής, στα Προσφυγικά του Καρέα. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.992.655 ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και πρόκειται για παρεμβάσεις σε μια έκταση 25 στρεμμάτων.

Όπως ανέφερε στην εισήγηση της η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, «με το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων κατοίκων, όσο και αυτών στην ευρύτερη περιοχή. Θα επιλυθούν σειρά σημαντικών προβλημάτων υγιεινής, ασφάλειας και άλλων βασικών υποδομών όπως το αποχετευτικό, τα λήμματα, η απορροή όμβριων, ο φωτισμός, το οδικό δίκτυο, οι χώροι αναψυχής, η φύτευση κ.α. Στόχος των παρεμβάσεων, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία μιας «αστικής όασης» .

Να σημειωθεί ότι τα προσφυγικά στον Καρέα κτίστηκαν το 1955 για την στέγαση των προσφύγων από την Ρουμανία, την Αρμενία και άλλων Ρωσοπόντιων. Πρόκειται για μια υποβαθμισμένη περιοχή, δεν διαθέτει αύλειους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους αναψυχής. Έχει υποτυπώδες οδικό δίκτυο, χωρίς πεζοδρόμια και ελάχιστο φωτισμό. που δείχνει στον καθένα, που ζει στις πολυκατοικίες αυτές ή επισκέπτεται την περιοχή, την διαχρονική αδιαφορία της εξουσίας.

Οι προσπάθειες για το έργο αυτό είχαν ξεκινήσει από το 2003, για να εγκριθεί το 2014 αρχικά η χρηματοδότηση του μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ για αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου. Κατόπιν ωστόσο σταμάτησε και λόγω μνημονιακών περικοπών, και εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου αττικής εντάχθηκε τελικά η χρηματοδότηση του στο πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας.

Μένει να δούμε, εάν δεν «κολλήσει» και πάλι, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να δουν μετά από 63 χρόνια τη γειτονιά τους να αλλάζει όψη. 

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 7 Μαίου 2018

2 σχόλια:

  1. Για ένα μόνο είμαι σίγουρος. Τα 4 εκ. ευρώ δεν θα πάνε στην ανάπλαση των προσφυγικών αλλά ένα μεγάλο μέρος σε αναπλάσεις και συντηρήσεις ενόψει εκλογών. Σε κάθε περίπτωση όταν το κέντρο του Βύρωνα βρισκεται σε άθλια κατάσταση και οι υποδομές της πόλης έχουν καταρρεύσει μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ιεραρχούμε διαφορετικά τις πραγματικές ανάγκες ; Αντιγράφω από δημοσίευση των Πολιτών του Βύρωνα 1/12/2014 Κατά την γνώμη μας
    Τα δημόσια έργα πρέπει να γίνονται για να εξυπηρετούν μια ανάγκη των πολιτών, ή έχουν ως στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής ευρύτερων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Αποβλέπουν στην ικανοποίηση αναγκών ή επιθυμιών ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, το οποίο επιβαρύνεται για το κόστος της χρηματοδότησης αλλά και της συντήρησής του για όλο τον κύκλο της ζωής του.
    Τα δημόσια έργα κατασκευάζονται με τον καλύτερο τρόπο μόνο εφόσον η μελέτες τους είναι πλήρεις, οι πόροι για την περαίωση τους εξασφαλισμένοι και ο κύριος φορέας του έργου διαθέτει κατάλληλα στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία με μηχανικούς που θα επιβλέπουν συνεχώς τους αναδόχους για την ποιοτική, ορθή και εμπρόθεσμη υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες που ενεργούν πάντα σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον.
    Στην περίπτωση του έργου «Ανάπλαση περιοχής προσφυγικών στον Καρέα προϋπολογισμού 4.169.491,53 Ευρώ» δεν έχουν τηρηθεί τα όσα ορίζονται στη νομοθεσία, η δημοπράτηση είναι παράνομη γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις κατάταξής του σε καμία κατηγορία ειδικών έργων που ειδικά προσδιορίζονται στην νομοθεσία. http://politestouvirona.blogspot.gr/2014/12/blog-post_1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή